tisdag 10 februari 2015

Analys av "fifty shades of grey"?!Ok. Jag sitter här och är ganska frustrerad.
Varför?
Jo...den senaste veckan har jag stött på flera olika inlägg både här och där samt krönikor om hur "vilka idioter till kvinnor det finns som upphöjer Fifty shades of grey till skyarna, då huvudpersonen i boken är både en psykopat och en våldtäktsman"!
What? Har dom ens läst böckerna???

Ett av dessa inlägg var skriven av en feminist, så hon visste vad hon pratade om enligt sig själv.
Ok....?!

Jag ser mig själv som en feminist.
Jag tycker mycket om Fifty shades of grey.
Är jag då ingen feminist om jag tycker om den? Får jag inte ha en annan åsikt?

Ursäkta men jag förstår verkligen inte......det blir fel här någonstans.


Fifty shades of grey kom som en stormvind och kastade nog omkull många av oss.
(MEN herregud, har ni inte läst Tiffany Reisz så vet ni INTE ETT SKIT om bdsm och därmed basta! Jämförelse med Tiffanys böcker är Fifty shades rena barnmaten-jag lovar).

E.L James problematiserar en huvudkaraktär med en fantastisk bravur tycker jag.
Ja, Christian är en kontrollerande man med ett maktbehov MEN tack vara den kvinnliga huvudkaraktären, förändrar han sig. Han tror inte att äkta kärlek finns. Han är en trasig människa som inte vet om något annat, hans obearbetade barndom hänger över honom som ett mörkt orosmoln och hans känsla av att ingen kan älska honom gör honom till den kontrollerande personen. Det är enda sättet för honom att överleva.

James skriver också om en stark kvinna, Ana, som dras till bdsm tack vara att det är en del av Christians liv. Det är inte Ana som förändrar Christian, utan det är Anas kärlek TILL Christian som får honom att vilja förändra sig. Det är en jäkla skillnad.
Han tvingar henne aldrig. Han våldtar henne inte. Ja, han går överstyr en gång-tack vare att Ana ber honom att utsatta henne för den sortens smärta. Men Ana glömmer sitt stoppord!
Stoppordet som är A och O inom bdsm...


Jag älskar verkligen problematiken i denna bok. Ja jag är en analyserande människa. Det är det som gör böcker till lite mer än bara en "vanlig bok".
Och ja det är måååånga sexscener, men jag finner inga av dom varken grova eller porriga. De är bra sexscener- om än några för många enligt min smak. Men de är schyssta sexscener.

Sen finns det andra mindre bra saker jag inte "älskar" med boken, men det hör inte hit.
Det är en fiction...en saga, ett påhitt av en författare. På det stora hela- en schysst bok!

Filmen ska jag se på Fredag. Har inga stora förhoppningar utan det ska bli en trevlig grej att göra med fin fina vänner.

Men snälla, innan ni vräker ut er skit-läs böckerna ordentligt!
OCH det är ok att tycka olika!

4 kommentarer:

 1. Tänk att du ska se den på fredag, ihhh! :)

  SvaraRadera
 2. Halkade in här från Simonas blogg :-) Ja jag läste boken och jag håller inte heller med om att det är våldtäckter och övergrepp. Nej för det är det verkligen inte! Folk är så inskränkta i sin egen lilla världsbild att allt måste vara pk även när det gäller sex. Folk borde vidga sina vyer lite. Och egentligen va jag inte så förtjust i boken, inte min smak men den bild en del målar upp om den är direkt felaktig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra en objektiv syn fastän från någon som inte tyckte om boken :)
   Tack för din kommentar Camilla!

   Radera