onsdag 22 oktober 2014

Nyårskyssen med genusanalys

Nu har jag läst ut den sista av Nora Roberts trilogi som handlar om tre bröder som rustar upp ett värdshus tillsammans med sin mamma.
Vi får i varje bok följa en av bröderna när de möter kärleken med stort K.

Jag har läst Nora Roberts sedan jag var i de yngre tonåren och det är en författare som bokstavligt spottar ut böcker gång på gång. Både till Bonnier och till Harlequin.
Men böckerna hon skriver till Harlequin tycker jag inte riktigt håller måttet. De är ok men inte så mycket mer. Varför? Ja det undrar jag med, för Harlequin böcker kan vara riktigt, riktigt bra. Och många av deras författare är världsbäst anser jag...som Tiffany Reisz och Carole Mortimer.

Sen är det, det här med genus-manligt kontra kvinnligt. Det är lite "grottmänniskan" över Noras böcker. Förvisso beskrivs många kvinnor som starka och självständiga. MEN i slutändan är det ändå mannen med stort M som gör dem kompletta. Inget fel med det egentligen MEN alla män i Nora Roberts böcker beskrivs som alfa hannar. Det är pizza, öl, sport, poker, anser vissa saker är "tjejiga", kroppsarbetare, gärna slåss när tillfälle uppstår, är de som räddar situationer när de uppstår o.s.v.
Kanske börjat jag bli gammal. Eller så är det för att jag pluggar och genusfiltret alltid finns där eller så börjar jag helt enkelt tröttna!
Det är 2014! Jämställdhet tack! Jag tänker att det är helt ok att skriva om män som inte kan ett skit om att bygga, eller älskar cosmopolitans drinkar istället, eller aldrig skulle gå in i ett slagsmål.... 

Självklart måste väl författare ha ett ansvar? Att belysa jämställdhet och genus i böcker är väl ett jättebra sätt att bidra och belysa?

Nja....boken var charmig-absolut. Men om den utspelades i historisk miljö kan jag ta att männen framstår som de gör men inte 2014. Nora- du är bättre än så!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker tyvärr Inn Boonsboro-trilogin är en av hennes sämre och jag tröttnade också på de aspekterna du tar upp. Hoppas hennes nästa trilogi är bättre, med tanke på takten hon skriver i så behöver vi inte vänta så länge iaf :)

    SvaraRadera
  2. Kan bara hålla med! :)
    Men som hon levererar behöver vi nog inte vänta länge ;)

    SvaraRadera